Gökyüzünde 2024’ün son şöleni: Saniyede 35 kilometre hızla atmosfere girecekler

Geminid Gök Taşı Yağmuru, 13-14 Aralık Geceleri Görülecek!

Halk arasında “yıldız kayması” olarak bilinen ve yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurlarından biri olan Geminid (İkizler) Gök Taşı Yağmuru, 13-14 Aralık tarihlerinde en yüksek seviyeye ulaşacak. Bu muhteşem doğa olayında saatte 120 adet gök taşı gözlemlenebilecek. Gök taşlarının atmosfere giriş hızı ise saniyede ortalama 35 kilometre olacak.

2024 Gök Olayları Yıllığı’na Göre

TÜBİTAK’a bağlı Bakırlıtepe’de, yılda ortalama 220 gün gözlem yapılan ve 2 bin 500 metre rakımda bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG), her yıl olağanüstü gök olaylarının derlendiği Gök Olayları Yıllığı’nı hazırlıyor. 2024 Gök Olayları Yıllığı’na göre, 13-14 Aralık geceleri bu yılın en önemli gök şölenine ev sahipliği yapacak.

Geminid Gök Taşı Yağmuru, her yıl sekiz kez gerçekleşen gök taşı yağmurlarından en görkemlisi. Bu yıl 4 Aralık’ta başlayan yağmur, 20 Aralık’a kadar devam edecek. En yoğun geçişin beklendiği dönem ise 13-14 Aralık olacak. 14 Aralık sabahı saatte ortalama 120 meteorun gözlemlenmesi bekleniyor.

Geminid Gök Taşı Yağmuru Hakkında Bilgiler

Geminid Gök Taşı Yağmuru’nun kaynağı 3200 Phaethon adlı bir asteroid. Bu asteroid, Güneş etrafındaki turunu 1,4 yılda tamamlıyor. 3200 Phaethon’a “ölü uyruklu yıldız” veya “kayaç kuyruklu yıldız” da deniyor. Zira bu kaya parçası, kuyruklu yıldızlar gibi basık bir elips yörüngede hareket ediyor.

Geminidler 4-20 Aralık tarihleri arasında gözlenebilir ve ayın dolunay evresine yaklaştığı orta zamanlarda en yoğun hale gelir. Genelde, saatte ortalama 120 meteorun gözlenebildiği bu dönemde Ay’ın parlaklığı sebebiyle bu sayı azalabilir. Geminidler, İkizler Takımyıldızı bölgesinden çıkarak Dünya atmosferine saniyede ortalama 35 kilometre hızla giriş yapacaklar.

Uzmanlar, asteroid kuşağındaki cisimlerin yörüngelerinden çıkarak Dünya’ya yöneldiğini ve atmosferin büyük kısmında yanarak kaybolduğunu belirtiyor. Geminid Gök Taşı Yağmuru, gece karanlığında çıplak gözle izlenebilir ve ışık kirliliğinin az olduğu ve bulutsuz havalarda daha belirgin olacaktır.

Kaynak: DHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir