Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’na Göre Düşük Gelirli Ülkelerin Durumu
Dünya Bankası, 2025 yılı başında yayımlanacak Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nda 26 düşük gelirli ekonominin performansını değerlendirdi.
Bankanın açıklamasına göre, gelecek 25 yıl boyunca dünyadaki en yoksul 26 ülkenin orta gelir seviyesine yükselip yükselemeyeceği belirleyici olabilir.
Açıklamada, söz konusu ülkelerin, günde 2,15 dolardan az gelirle yaşam mücadelesi veren insanların %40’ından fazlasına ev sahipliği yaptığına dikkat çekilerek, bu ülkelerin küresel çabaların odak noktasını oluşturduğu vurgulandı.
Ancak açıklamada bu ülkelerdeki ilerlemenin, artan çatışmalar, sık sık yaşanan ekonomik krizler ve sürekli zayıf kalan büyüme sebebiyle durma noktasında olduğuna dikkat çekildi.
Dünya Bankası’nın 63 ülkeyi “düşük gelirli” olarak sınıflandırdığı 21. yüzyılın başında atlanan ülkeler olduğu belirtilerek, Hindistan, Endonezya ve Bangladeş gibi ülkelerin “orta gelirli” statüsüne yükseldiği ifade edildi.
Açıklamada, önceki yıllarda düşük gelirli ülkeler arasına dahil edilen Suriye ve Güney Sudan’ın da durgun büyüme ile mücadele ettiği ve kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılanın yetersiz büyüdüğü belirtildi.
Dünya Bankası’nın açıklamasında, büyüme oranlarında iyileşmenin olmaması halinde, günümüzün düşük gelirli ülkelerinden yalnızca 6’sının 2050 yılına kadar orta gelir statüsüne yükselebileceği belirtildi.
“Düşük Gelirli Ülkelerin İklim Değişikliğine Karşı Savunmasızlığı”
Açıklamada, düşük gelirli ülkelerin önceki kuşaklardan daha zor koşullarla karşı karşıya olduğu ve birçoğunun çatışma veya kırılganlık nedeniyle zorluklar yaşadığı vurgulandı.
Ülkelerin neredeyse tamamının iklim değişikliğine karşı savunmasız olduğu belirtilirken, birçoğunun borç sıkıntısı içinde veya yüksek risk altında olduğu aktarıldı.
Açıklamada, düşük gelirli ülkelerin yüksek doğal kaynaklara sahip olduğu ve yenilenebilir enerji üretimi için gerekli metal yataklarına sahip olduğu vurgulandı.
Nepal ve Ruanda gibi orta gelir seviyesine yükselen ülkelerin başarısına da dikkat çekilirken, düşük gelirli ülkelerin gelecekte gelir seviyelerini artırmak için bu başarılardan ilham alabileceği ifade edildi.